TILLSAMMANS 2015 dag 3 & 4

Hej läsare,

Dags för en uppdatering av danslägret TILLSAMMANS.  Tiden har gått fort och dagarna har varit fulla av fartfyllda händelser. Hinderbanan har varit en stor favorit där barnen fått öva motorik och ta ut sin sista energi innan vi avslutat lektionen. Vi märker att barnen vill röra sig och söker nya utmaningar. Till en början verkade våra stegkombinationer omöjliga, men nu går de som en dans. Tiden går fort, och med tid kommer utveckling.

Imorgon undervisar vi vår sista dag av första lägerveckan. Lektionerna omvandlas till öppet hus, och det blir en uppvisning av övningarna. Vi tycker att det är viktigt att visa lektionsupplägget för föräldrarna så att de får en övergripande bild av hur vi jobbar. För att krydda till uppvisningen åkte vi, precis som förra året, till Lager 157 för att inhandla scenkläder. Vi är oerhört nöjda med resultatet! Hoppas kläderna passar.

Idag var det inte enbart barnen som fick dansa, utan även ”fröknarna”. Eftersom Ica Orrby sponsrat oss med mellanmål hela veckan gjorde vi själva en uppvisning utanför butiken. Det blev en kort teaser ur vårt nya projekt ”BILLY” mellan jordgubbsståndet och basaren. Det är vackert att kunna visa dans någonstans där det sällan förekommer, och att några nya ögon får syn på den. Vi står där igen den 2 juli.

Och, by the way…vi fick äntligen se landet. Värmskog. Räkmacka. Tack och hej!

IMG_7651      IMG_7692 

IMG_7719      IMG_7753

IMG_7760 IMG_7769

IMG_7836 IMG_7857IMG_7865  IMG_7866

TILLSAMMANS 2015 dag 1 & 2

Danslägret TILLSAMMANS i Grums har fått en stadig start! Det märks att vi har gjort det här förut. Vi har fått ett glatt bemötande av barnen, och starka och nyfikna tar de sig igenom danslektionerna. Ett 2.5 h danspass för en grupp med barn från 6-7 år är maffigt, men tiden går fort när en har roligt. Självklart tar vi fikapaus för att få en extra boost av energi. Denna gång bjuder ICA Orrby oss på ostmacka och yoghurt med vaniljsmak. GÖTT!

Den här omgången utvidgades projektet och blev hela två veckor långt samt att vi bjudit in lite yngre barn. Våra yngsta dansare har inte ens fyllt fyra år. Vi är fascinerade av deras engagemang och hur öppet de tar sig an ett nytt och stort utrymme, en ny grupp, nya vuxna samt dansen och utmaningarna vi öser på dem. Bra jobbat co-workers!

Med båda grupperna har vi jobbat med improvisatoriska samt koreograferade moment. Vi har provat akrobatik, rytmer och olika (avancerade) stegkombinationer. Barnen har fått jobba tillsammans och individuellt. Vi pedagoger pendlar mellan olika pedagogiska roller som innefattar ledarskap, deltagande och ansvar för musik och logistik. Vi gör vårt bästa för att ge barnen allt stöd de behöver!

Två dagar återstår innan läktaren fylls av förväntansfulla släktingar och ridån går upp för premiär av TILLSAMMANS 2015 grupperna 4-5 och 6-7. Vi har ett tajt schema, men jobbar dygnet runt i scenkonst kollektivet Dagvatten.

Nedan kan ni se lite dokumentation från de två första dagarna:

Fikapaus 

Tempotärningen

Hands up!

 

Peace out!

TILLSAMMANS winter edition 2015 – over and out!

Ingen dag är sig lik, inte heller en danslektion. Fastän vi gjorde samma övningar med barnen varje dag under lägret så kan de ändå tolkas, utföras på ett nytt sätt eller kännas annorlunda att göra. När lägret var bara tre dagar lång var det inte heller praktiskt att göra nya saker varje dag. Vi tycker att när barn får upprepa samma moment hittar de en djup i det vad de gör och görandet blir direkt mycket roligare. Hoppas vi!!

Vi danspedagoger lär oss också nya saker varje gång vi undervisar. Vi kan till exempel testa och undersöka nya pedagogiska metoder för att kasta om dansmaterialet vi lär ut till eleverna. Då kan de också få en ny synvinkel till görandet. Men det är sällan vi lär ut enbart dans utan vi får även lösa olika konflikter som händer under lektionernas gång. Vi möter nya situationer som krävs ett öppet sinne och en snabb problemlösningsförmåga och det är endast genom erfarenhet vi kan bli bättre på det vi gör. Varje dag får vi faktiskt någonting nytt att tugga på vilket gör vårt arbete oerhört intressant!

Nu är dansprojektet TILLSAMMANS slutfört för den här gången. Vi lämnade bakom oss glada danssugna barn som längtar efter sommaren då vi kommer igen. För mig känns det väldigt annorlunda att dansa tillsammans med barn som inte får sin dansdos varje vecka som flera jämnåriga i Stockholm gör. Det är alltid fint att känna att det vad jag gör är viktig och värdefullt!

Tack för den här gången Grums, vi ses snart igen!

Disco! Lyssna in rytmen

Lövdansen Spegla kompisen

IMG_7425 IMG_7440

 

TILLSAMMANS 2015 dag 1

Oj vad roligt det var att dansa TILLSAMMANS med alla barn i Grums! Jag och Isabell fick en väldigt fin dansstart på det nya året. Första dagens lektioner gick väldigt fort men vi hann också göra massor med olika övningar. De allra minsta fixade hoppsan och galopp stegen utmärkt, 7 till 10 åringar hittade på en händelserik dansberättelse de äldsta fick lära sig olika kompositionsmetoder och en rörelsefras.

Vi fortsätter att fördjupa oss i dansen med barnen de närmaste dagarna och på måndagen får vi även lite publik när föräldrarna kickar in sista kvarten.

Det märks att Dagvattens arbete gjorde avtryck i somras eftersom vi fick ett fint bemötande av både barn och föräldrar idag.

Ses i morgon igen 🙂

IMG_7325                              IMG_7331

Hälsningar från Helsingfors!

DAGVATTEN:s medlemmar kommer ursprungligen från tre olika länder – Sverige, Ryssland och Finland. Ibland är det svårt att hålla kontakten med sitt hemland på grund av att vi nu bor i Stockholm. Därför var det roligt att under sportlovet åka till mitt hemland, Finland för att undervisa och för att förstärka  kontakterna jag har där.

Nu har jag spridit dansglädje på DAGVATTEN style till två olika skolor i Helsingfors, på ett lågstadium och ett dansgymnasium. Under danslektionerna använde jag metoder som jag även kommer att utnyttja under DAGVATTEN:s första sommarläger som äger rum i Grums under juni månad.

Gymnasieklassen fick en repertoarklass från dansstycket D001. Vi jobbade även med en egen skapandeprocess där jag introducerade eleverna för metoden vi i DAGVATTEN använde för att skapa dansstycket D001.

På lågstadiet dansade jag tillsammans med första årskursen och för de flesta var det deras allra första danslektion – då var det viktigast för mig att eleverna skulle få en rolig första kontakt med dansen, och det lyckades jag med!

Här får ni se två bilder jag tog under lektionen med gymnasieeleverna:

Gymnasieklassen jobbar med energibollen

Koreografi från D001