TILLSAMMANS vol 2 (Dag 3)

HALLI HALLÅ!

Oj, vad snabbt tiden springer iväg! Andra omgången av TILLSAMMANS är i full gång och vi är redan inne på den tredje dagen av fem. Dagarna har hittills fyllts med möten i stor grupp där alla barn oavsett ålder dansat tillsammans mot torsdagens flashmob i Sveaparken. Där kommer vi se över 30 st grymma barn och unga dansa tillsammans i gräset.

Den här omgången dansar vi 3 timmar om dagen, vilket innebär att vi hinner med en massa roliga saker. Vi har fokuserat på att lära känna varandra, samarbeta, improvisera och kombinera olika rörelser med varandra. Allt i en härlig blandning från dansens smörgåsbord 🙂

Gruppen för barn i ålder 8-10 år ser stor glädje i att improvisera och skapa själva. De kastar sig in i utforskande situationer med ett öppet sinne och vill vara delaktiga i vad som händer under varje övning. Detta tycker vi är inspirerande och användbart inför fredagens avslutning ..
I den äldre gruppen för unga mellan 11-14 år har duettarbete varit ett lyckat inslag, där vi pedagoger både ger olika uppdrag i kombination med eget initiativ till rörelsernas uttryck och utformning, från eleverna. De kämpar hårt med en koreografi baserad på satt rörelsematerial och visar utveckling i den för varje dag som går.

IMG_5705

Igår var även Värmlands Folkblad hos oss och gjorde ett stort reportage som blev både framsida OCH baksida i dagens upplaga. Vi uppskattar såklart att de prioriterade TILLSAMMANS 2015.
HÄR GÅR DET ATT LÄSA REPORTAGET

IMG_5708IMG_5707

IMG_5706
(Grupp 8-10 i bild)

TILLSAMMANS 2015 dag 3 & 4

Hej läsare,

Dags för en uppdatering av danslägret TILLSAMMANS.  Tiden har gått fort och dagarna har varit fulla av fartfyllda händelser. Hinderbanan har varit en stor favorit där barnen fått öva motorik och ta ut sin sista energi innan vi avslutat lektionen. Vi märker att barnen vill röra sig och söker nya utmaningar. Till en början verkade våra stegkombinationer omöjliga, men nu går de som en dans. Tiden går fort, och med tid kommer utveckling.

Imorgon undervisar vi vår sista dag av första lägerveckan. Lektionerna omvandlas till öppet hus, och det blir en uppvisning av övningarna. Vi tycker att det är viktigt att visa lektionsupplägget för föräldrarna så att de får en övergripande bild av hur vi jobbar. För att krydda till uppvisningen åkte vi, precis som förra året, till Lager 157 för att inhandla scenkläder. Vi är oerhört nöjda med resultatet! Hoppas kläderna passar.

Idag var det inte enbart barnen som fick dansa, utan även ”fröknarna”. Eftersom Ica Orrby sponsrat oss med mellanmål hela veckan gjorde vi själva en uppvisning utanför butiken. Det blev en kort teaser ur vårt nya projekt ”BILLY” mellan jordgubbsståndet och basaren. Det är vackert att kunna visa dans någonstans där det sällan förekommer, och att några nya ögon får syn på den. Vi står där igen den 2 juli.

Och, by the way…vi fick äntligen se landet. Värmskog. Räkmacka. Tack och hej!

IMG_7651      IMG_7692 

IMG_7719      IMG_7753

IMG_7760 IMG_7769

IMG_7836 IMG_7857IMG_7865  IMG_7866

TILLSAMMANS 2015 dag 1 & 2

Danslägret TILLSAMMANS i Grums har fått en stadig start! Det märks att vi har gjort det här förut. Vi har fått ett glatt bemötande av barnen, och starka och nyfikna tar de sig igenom danslektionerna. Ett 2.5 h danspass för en grupp med barn från 6-7 år är maffigt, men tiden går fort när en har roligt. Självklart tar vi fikapaus för att få en extra boost av energi. Denna gång bjuder ICA Orrby oss på ostmacka och yoghurt med vaniljsmak. GÖTT!

Den här omgången utvidgades projektet och blev hela två veckor långt samt att vi bjudit in lite yngre barn. Våra yngsta dansare har inte ens fyllt fyra år. Vi är fascinerade av deras engagemang och hur öppet de tar sig an ett nytt och stort utrymme, en ny grupp, nya vuxna samt dansen och utmaningarna vi öser på dem. Bra jobbat co-workers!

Med båda grupperna har vi jobbat med improvisatoriska samt koreograferade moment. Vi har provat akrobatik, rytmer och olika (avancerade) stegkombinationer. Barnen har fått jobba tillsammans och individuellt. Vi pedagoger pendlar mellan olika pedagogiska roller som innefattar ledarskap, deltagande och ansvar för musik och logistik. Vi gör vårt bästa för att ge barnen allt stöd de behöver!

Två dagar återstår innan läktaren fylls av förväntansfulla släktingar och ridån går upp för premiär av TILLSAMMANS 2015 grupperna 4-5 och 6-7. Vi har ett tajt schema, men jobbar dygnet runt i scenkonst kollektivet Dagvatten.

Nedan kan ni se lite dokumentation från de två första dagarna:

Fikapaus 

Tempotärningen

Hands up!

 

Peace out!

Slår vad och uppdaterar

Bloggen har legat på is ett tag. Förhoppningsvis har ni följt Dagvatten och vårt arbete på facebook! För att uppdatera er kort närmar sig danslägret TILLSAMMANS sommaren 2015 i Grums och det jobbas på med den konstnärliga researchen BILLY (en process framvuxen ur tidigare diskuterat tema vi uppdaterade om i blogginlägget ”Temat på Post-it”) som vi även kommer jobba med intensivt under en residens/research helg i Karlstad. Vi står inför en sjysst plattform för kreativitet, skapande och inspirerande möten! Följ oss under denna process i juni via facebook och det nystartade instagram kontot. https://instagram.com/dagvatten/

Det är så spännande för oss att följa hur många som anmäler sig till TILLSAMMANS omgång nummer tre (winter edition inräknat) att vi dagvattnare har kommit överens om att slå vad om antalet. I Karlstad väntar ett gott och lyxigt pris för den/dem som har gissat rätt.  Blir det kanske Anne (som koncentrerat skriver ner sin gissning nedanför)? Eller blir det Matilda som, eftersom hon inte kunde vara med dagen vi officiellt slog vad, engagerat postat in sin gissning från Malmö? Spänningen är olidlig.

IMG_5750

 

TILLSAMMANS winter edition 2015 – over and out!

Ingen dag är sig lik, inte heller en danslektion. Fastän vi gjorde samma övningar med barnen varje dag under lägret så kan de ändå tolkas, utföras på ett nytt sätt eller kännas annorlunda att göra. När lägret var bara tre dagar lång var det inte heller praktiskt att göra nya saker varje dag. Vi tycker att när barn får upprepa samma moment hittar de en djup i det vad de gör och görandet blir direkt mycket roligare. Hoppas vi!!

Vi danspedagoger lär oss också nya saker varje gång vi undervisar. Vi kan till exempel testa och undersöka nya pedagogiska metoder för att kasta om dansmaterialet vi lär ut till eleverna. Då kan de också få en ny synvinkel till görandet. Men det är sällan vi lär ut enbart dans utan vi får även lösa olika konflikter som händer under lektionernas gång. Vi möter nya situationer som krävs ett öppet sinne och en snabb problemlösningsförmåga och det är endast genom erfarenhet vi kan bli bättre på det vi gör. Varje dag får vi faktiskt någonting nytt att tugga på vilket gör vårt arbete oerhört intressant!

Nu är dansprojektet TILLSAMMANS slutfört för den här gången. Vi lämnade bakom oss glada danssugna barn som längtar efter sommaren då vi kommer igen. För mig känns det väldigt annorlunda att dansa tillsammans med barn som inte får sin dansdos varje vecka som flera jämnåriga i Stockholm gör. Det är alltid fint att känna att det vad jag gör är viktig och värdefullt!

Tack för den här gången Grums, vi ses snart igen!

Disco! Lyssna in rytmen

Lövdansen Spegla kompisen

IMG_7425 IMG_7440

 

TILLSAMMANS 2015 dag 1

Oj vad roligt det var att dansa TILLSAMMANS med alla barn i Grums! Jag och Isabell fick en väldigt fin dansstart på det nya året. Första dagens lektioner gick väldigt fort men vi hann också göra massor med olika övningar. De allra minsta fixade hoppsan och galopp stegen utmärkt, 7 till 10 åringar hittade på en händelserik dansberättelse de äldsta fick lära sig olika kompositionsmetoder och en rörelsefras.

Vi fortsätter att fördjupa oss i dansen med barnen de närmaste dagarna och på måndagen får vi även lite publik när föräldrarna kickar in sista kvarten.

Det märks att Dagvattens arbete gjorde avtryck i somras eftersom vi fick ett fint bemötande av både barn och föräldrar idag.

Ses i morgon igen 🙂

IMG_7325                              IMG_7331

TILLSAMMANS christmas edition!

Tack vare ett lyckat sommarläger i Grums ska vi nu komma tillbaka och sprida dansen på vårt vis igen genom ett 3 dagars dansläger under jullovet. Vi har arbetat några veckor med förberedelserna och snackat ihop oss med Kulturskolan i Grums som ännu en gång är med och stöttar projektet (tack så mycket!).

All information hittar ni här på dagvattendans.se under danspedagogik/danslägret Tillsammans. Det har redan trillat in många anmälningar, vilket ju gör oss väldigt glada och vi ser fram emot att få träffa några bekanta ansikten från i somras, men också de nya barnen som kommer delta i lägret =)

Till er föräldrar med danssugna barn, är TILLSAMMANS en ypperlig julklapp som innehåller allt från kompishäng till fina minnen och självklart MASSA DANS!

Tveka inte att anmäla er!

Via den här länken kommer ni snabbt till informationen för anmälan till lägret!

http://www.dagvattendans.se/?page_id=36

fin på alla barn

ALLT GOTT!
/Anne & Issa

Storstädning

d001
Inför hösten hade vi som mål att uppdatera vår webb. Den behöver storstädas både vad gäller bilder, men också befintlig information ska uppdateras och bli aktuell. Igår träffade vi vår gode vän och samarbetspartner Benjamin (han som skapade hjulet åt oss i D001) för att fota Dagvatten i en riktig studio. Nu har vi ca 800 bilder att gå igenom, allt från egna profilfoton till kreativa grupporträtt i temat som vår nya research skvallrar om. Vi kommer fylla på vår webb med aktuell info successiv då vi just nu ligger i arbetet med ett nytt ganska stort projekt som behöver prioriteras. Det blev hur som helst en rolig kväll och ironiskt nog hade vi nog alla svårast att fota ”vanliga” CV -bilder. Varför är det så? 4 dansare som inte kan ta en vanlig bild ”hej-så-här-ser-jag-ut-rakt-upp-och-ner” utan att svettas floder, bli obekväm om fnissig (!?) haha..

IMG_0031

IMG_0018

IMG_0033

Ja, ni ser ju själva. Inte helt lätt alltid.

Eftersom hösten innebär främst fältstudier i ämnet vi nu kommer skapa en ny föreställning kring känns det alltid så bra när vi gör saker ihop som kompani alla 4. Oavsett vad det handlar om.

Den här veckan kommer vi outa vad vi jobbat med den senaste månaden så en titt in här igen närmare fredag, skulle jag varmt rekommendera!

Tjao.

IMG_0394

Temat på Post-it

Post-it lappar i all ära, men…
Nej! Inga men. Post-it lappar bör ha all ära de kan få! De fungerar jättebra när en grupp ska bolla konstnärliga visioner och idéer sinsemellan. Allting är samlat framför ögonen på en, enkelt sammanfattat med ett ord eller två. Kan det bli mer praktiskt?

Rätt som det var föll vi dagvattnare in i ett tema under vårt kreativa möte idag över välgjorda och goda scones hemma hos Anne. Jag ska också påpeka att vi köpte med oss en supergod juice med smak av äpple och jordgubbar. Återigen är jag inne på fika, men sådant är viktigt. Något gott för magen gör ett mysigt möte. Tillbaka till temat:
Temat har varit föreslaget ett tag nu och ni kan helt säkert hitta det på vår hemsida. Any ideas on what it might be? Scrolla runt, läs och gissa på Dagvattens fb-sida vettja! Hur som helst, behövde vi verkligen kladda på massa post-it lappar när temat har cirkulerat i luften ett tag? Självklart! Allting är en process och ett tema behöver ibland lite förstärkning – olika utgångspunkter att starta researchen ifrån. En post-it session med spontant flödande tankar skapar goda förutsättningar för detta.

För att ge en ledtråd till vad temat kan vara planerar Dagvatten, under nästa möte, ett besök på IKEA. Blev det uppenbart nu? Vi får väl se vad som händer under och efter besöket. Hej så länge!God-Morgon-Strawberry-3

Dagvatten.post it

Bolagsstämma Dagvattendans

Att jobba i ett danskompani är så himla roligt och det finns egentligen inga gränser för vad som är möjligt när det kommer till drömmar och visioner. I Dagvatten är vi bra på att drömma, för då är vi som mest kreativa. För att drömmar och visioner ska bli verklighet krävs en hel del planering och som danskonstnär finns en hel djungel av olika tillvägagångssätt man kan välja att använda vid skapandet av sin verksamhet. Förra året testkörde vi ett par projekt (något som kan vara klokt om man tänker starta sin egen firma eller förening).

Att testköra projekt innebär att man prövar om en idé faktiskt funkar i relation till en efterfrågan/publik, för att sen ta ställning till om det är en bra grund till alternativt ett företag, förening eller liknande.

Under dagens morgonmöte var det stort fokus på administrativt arbete för att göra våra pågående projekt större och bättre, då vi faktiskt sett att det finns ett stort dagvattenbehov i vissa delar av Sverige .. Innan jul kommer vi lägga extra krut på att preppa våren (både sceniskt och pedagogiskt), för att de drömmar och visioner vi just nu spånar kring ska bli VERKLIGHET.

HÄR är en länk till bolagsverkets webbsida, tips till den som har en smart och kreativ verksamhet på gång..

Alla dagvattnarna har roliga jobb och projekt vid sidan av arbetet med Dagvatten som danskompani. Det känns såklart jättekul att vi börjar etablera oss mer och mer både som dansare, koreografer och danspedagoger, vi ser det som något viktigt för allas egna personliga utveckling, heja oss!

Bjussar på en fantastisk bild från sommarens upplaga av scenkonstprojektet ”TILLSAMMANS” som avslut på dagen inlägg. DSC06731

 Underbart coola kids + Jag, Matilda & Anne in action 🙂

Over and out!
/Issa